Επισκέπτες

060215
σήμερα
χθες
αυτή τη βδομάδα
αυτό το μήνα
τον προηγούμενο
όλες τις μέρες
3
61
276
878
1604
60215

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Ώρα Ελλάδας

 

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος στο Γυμνάσιο Βαμβακούς. Ο αν. Διευθυντής του σχολείου μας κ. Αθανάσιος Ταμπαρλιάκος, οι διδάσκοντες και οι μαθήτριες και οι μαθητές υποδέχθηκαν με σεβασμό και χαρά τον πνευματικό πατέρα της περιοχής Καρδίτσας και Φαρσάλων. Ο σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων και αναφέρθηκε στις προεκτάσεις της γέννησης του Θεανθρώπου στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Στη συνέχεια μοίρασε ως πατρική ευλογία την Καινή Διαθήκη στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' τάξης του Γυμνασίου Βαμβακούς καθώς επίσης και από μια μικρή εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού σε όλα τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Ευχήθηκε δε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο και ειρηνικό το νέο έτος.

Στο πλαίσιο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων το σχολείο μας οργάνωσε εκπαιδευτική και ψυχαγωγική επίσκεψη στα Μετέωρα και τα Τρίκαλα. Η επίσκεψη οργανώθηκε από κοινού με το Γυμνάσιο Μ. Ευυδρίου.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η Ιερά Μονή αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. Τα παιδιά και οι συνοδοί καθηγητές και καθηγήτριες προσκυνήσαμε τις εικόνες και την κάρα του αγίου Χαραλάμπους, η οποία φυλάσσεται στο Καθολικό της Μονής. Ενώ, στη συνέχεια, ακούσαμε την ιστορία του Μοναστηριού από την υπεύθυνη μοναχή. Από την αυλή της Μονής θαυμάσαμε από ψηλά την πόλη της Καλαμπάκας και την ευρύτερη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψής μας υπήρξε το Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων. Εκεί τα παιδιά μέσω της 3Dαπεικόνισης είχαν τη δυνατότητα να δούνε με μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο τον τρόπο δημιουργίας των Μετεώρων πριν εκατομμύρια χρόνια, την ανάπτυξη του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και του μυθικού βουνού του Ολύμπου, αλλά και εν συνεχεία την δημιουργία των Ιερών Μονών πάνω στους βράχους των Μετεώρων κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το μεσημέρι, παιδιά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, απολαύσαμε τη βόλτα μας στο κέντρο των Τρικάλων συνδυάζοντάς την με φαγητό ή μία γρήγορη επίσκεψη στα τοπικά καταστήματα.

Η εκδρομή μας έκλεισε με την επίσκεψη του σχολείου μας στον «Μύλο των Ξωτικών». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας μπήκαν έτσι για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων με δραστηριότητες που υπήρχαν στον χώρο, παιχνίδια αλλά και χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Ήταν μία εκδρομή την οποία σίγουρα θα θυμούνται τα παιδιά του σχολείου μας με καλές αναμνήσεις.

Την εκδρομή των παιδιών συνόδευσαν ο αν. Διευθυντής του σχολείου μας κ. Αθανάσιος Ταμπαρλιάκος και οι εκπαιδευτικοί κ. Αθανάσιος Τσούπρας, κ. Σοφία Κουλούρη και κ. Χρήστος Γκουνέλας.

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Φάρσαλα

Τελικά στην ελληνική εκπαίδευση μπορεί κανείς να μάθει για τα πάντα εκτός.....από τον τόπο του. Δε θα ήταν άστοχο να υποστηρίξει κανείς πως η τοπική ιστορία, η τέχνη και γενικά ο πολιτισμός θεωρείται (κακώς)αυτονόητος, καθημερινός, γι΄ αυτό και συνήθως παραμελείται.
Το γυμνάσιό μας όμως διαπιστώνοντας αυτό το κενό γνώσεων καθώς και τη σφοδρή επιθυμία των παιδιών να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τον τόπο τους, διοργάνωσε και πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 διδακτική επίσκεψη στην πόλη των Φαρσάλων.
Ή της «Φαρσάλου» όπως αποκαλούσε την πόλη η αρχαιολόγος κα Νούλα (την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως) και συνοδοιπόρος μας στην περιήγησή μας στους αρχαίους θολωτούς τάφους που στέκουν σιωπηλοί τόσες εκατοντάδες χρόνια ανάμεσα στους πολύβουους κεντρικούς δρόμους του σήμερα...
Στη συνέχεια ανηφορήσαμε προς το ολόφυτο βουνό που δεσπόζει πάνω από την πόλη κι ανεβήκαμε(άλλοτε τραγουδώντας κι άλλοτε αγκομαχώντας )ως την κορυφή. Εκεί απολαύσαμε τη μοναδική θέα κι απαθανατίσαμε τον απέραντο ουρανό και τον απέραντο κάμπο. Κατεβαίνοντας συλλέξαμε μικρά «δώρα» του βουνού, πέτρες, κλαδιά καρπούς, μια φωλιά (άδεια τη βρήκαμε, πεσμένη, σαν να μας περίμενε) για να δημιουργήσουμε ένα διακοσμητικό-αναμνηστικό της επίσκεψής μας.
Τέλος ολοκληρώσαμε την πολύ διδακτική εκδρομή μας στις πηγές του ποταμού Απιδανού. Δεν υπήρχε νερό τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά εμείς ευχαριστηθήκαμε τον ίσκιο και τη δροσιά της μικρής πλατείας δίπλα στις πηγές.
Επιστρέψαμε... μαζί μας τώρα κουβαλούμε εικόνες του τόπου από την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον. Τελικά τώρα αγαπούμε το τόπο μας λίγο περισσότερο...

Mύλος των ξωτικών 2014 - Μια εκδρομή βγαλμένη από παιδικό παραμύθι


Ποιος είπε ότι τα παραμύθια μένουν τυπωμένα σε παγωμένα λευκά χαρτιά στις ολόκλειστες σελίδες αραχνιασμένων βιβλίων; Η αλήθεια είναι πως τα πάντα γίνονται πραγματικότητα, όταν παίρνουν ζωή από τις παιδικές καρδιές... Έτσι ζωντάνεψαν την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου νεράιδες, μάγοι, όνειρα σε σαπουνόφουσκες, δεντρόσπιτα και μια σειρά άλλων εκπλήξεων που περίμεναν τους/τις μαθητές/-τριες του σχολείου μας οι οποίοι επισκέφτηκαν τον Μύλο των ξωτικών στην πόλη των Τρικάλων. Τα παιδιά διασκέδασαν ξέγνοιαστα συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια ενώ γεύτηκαν μοναδικά εδέσματα, εκλεκτές δημιουργίες με φαντασία και ...μπόλικη λαχταριστή σοκολάτα.
Βέβαια η επίσκεψη στα Τρίκαλα περιλάμβανε μια ευχάριστη περιήγηση στον εξαιρετικά φροντισμένο Ζωολογικό Κήπο, ένα σύντομο περίπατο στο κέντρο της πόλης και μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Κουρσούμ Τζαμί, το οποίο
φιλοξενεί αυτήν την εποχή μια πρωτότυπη έκθεση μουσικών οργάνων
Η εικόνα στο δρόμο της επιστροφής φανερώνει τα συναισθήματα όλων. Παιδιά με τα μάτια μισόκλειστα να απολαμβάνουν τη θαλπωρή μιας απρόσμενης ευτυχίας, να αγκαλιάζουν σακουλίτσες που ξεχείλιζαν από ζαχαρωτά κι ένα χαμόγελο
ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Σίγουρα ονειρεύονται ένα μαγικό χαλί να πετά πάνω από το παλιό μουσουλμανικό τέμενος, η αδιόρατη αύρα του να διασχίζει το ποτάμι της πόλης, να σκαρφαλώνει μέχρι το ζωολογικό κήπο και να μοιράζει με τις μυστικές φωνές των φιλοξενούμενων πλασμάτων του ευχές για παραμυθένια Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο...
Ακολουθούν φωτογραφίες από τον ζωολογικό κήπο και το τζαμί.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γυμνάσιο Βαμβακούς
Βαμβακού Φαρσάλων
Τ.Κ. 40300
Τηλ. & Fax: 2491041550