Επισκέπτες

061645
σήμερα
χθες
αυτή τη βδομάδα
αυτό το μήνα
τον προηγούμενο
όλες τις μέρες
66
31
246
1229
1079
61645

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Ώρα Ελλάδας

 

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού - Μια αφορμή για γνώση και δράση

 

Όπως άλλωστε και την προηγούμενη σχολική χρονιά έτσι και φέτος η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στις 5 Οκτωβρίου 2015 αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για το Γυμνάσιό μας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων εξελίχθηκε ως εξής:
Αρχικά διαβάστηκαν κείμενα τα οποία αναφέρονταν στο Θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο σύγχρονο κόσμο. Έννοιες κλειδιά αναδείχθηκαν η φιλία, η ειρήνη, η ισότητα , αγάπη και σεβασμός μαζί με την ευγενική άμιλλα, το Ολυμπιακό πνεύμα και την υπέρβαση των εθνικών, πολιτικών ή άλλων διαφορών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ολυμπιακή φλόγα. Οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και παρακολούθησαν στιγμιότυπα από το αρχείο της ΕΡΤ σχετικά με την τελετή αφής στην αρχαία Ολυμπία και τη λαμπαδηδοδρομία μέχρι να φτάσει στο στάδιο διεξαγωγής των αγώνων. Στο σημείο αυτό διαβάστηκαν ένα πεζό κι ένα ποίημα της μαθήτριας της Γ' τάξης, Παρασκευής Τζιλήρα,τα οποία είναι εμπνευσμένα από το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας από χώρα σε χώρα κι από χέρι σε χέρι.

 

Ολυμπιακοί αγώνες
Η φλόγα που καίει τα λόγια
αυτή που το χρόνο μηδενίζει
όλα τα γκρεμίζει
και μονάχα αγάπη προσκομίζει.
Ελεύθερο πουλί θυμίζει
που πίσω ποτέ του δε γυρίζει
και φτερουγίσματα την καρδιά γεμίζει

Μια φλόγα που όλο δυναμώνει
που όλο και πιο πολύ φωτίζει
χρώμα κανένα δε γνωρίζει
και αλυσίδα γερή χτίζει.
Χέρι χέρι απλόχερα προσφέρει
της αγάπης πολύτιμο ταίρι.

Φιλία το ονομάζει
το θυμό κοπάζει
την ειρήνη ανατέλλει
κι από μια στάλα ανθρωπιάς
μια νέα αρχή προσμένει
κι ο νέος, δούλος ταπεινός,
ολόρθο τείχος γκρεμίζει
και νέο δρόμο μπροστά του ανοίγει

Ολυμπιακή φλόγα


Η φλόγα της Ολυμπίας δεν είναι η φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Είναι κάτι δυνατότερο και σημαντικότερο, η φλόγα της καρδιάς εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία γεννιέται από μια μικρή σπίθα και φουντώνει με το πέρασμα του χρόνου δίνοντας ωστόσο νόημα στην αναμονή.
Μια στιγμή δεν είναι ποτέ αρκετή κι όμως η αφή και η μεταφορά της, διαρκούν μόνο μια στιγμή, η οποία είναι μοναδική. Χιλιάδες αθλητές, σε δεκάδες χώρες ανταλλάσσουν τον πυρσό που πυροδοτεί τη φλόγα του μονάχα με τις ιδέες, τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα ολόκληρων λαών που τότε μόνο ξεχνούν ποιοι πραγματικά είναι και αποκτούν κοινή ταυτότητα.
Εκείνη τη στιγμή που για έναν αθλητή αξίζει όσο χίλιες στιγμές, ξεχνιούνται οι διαχωρισμοί και ένα άπλωμα του χεριού ισοδυναμεί με το κάλεσμα δε ολόκληρο τον κόσμο να τον ακολουθήσει. Τρέχει μόνος κι όμως δεν είναι, καθώς τον συντροφεύει η σκέψη και ο παλμός του κόσμου, αλλά και τα δικά του συναισθήματα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εκπληρώνεται ο πραγματικός στόχος ενός αθλητή: να βαδίσει δίπλα στο Ολυμπιακό Ιδεώδες και σε κάθε απόσταση που αφήνει πίσω του να γράφει τη δική του ιστορία που σύντομα κάποιος άλλος θα επιλέξει να συνεχίσει.

Αρκετά λοιπόν με τη θεωρία. Ήρθε η ώρα της δράσης. Κατεβήκαμε στο προαύλιο και όλοι πήραν τις θέσεις τους για μια ξεχωριστή σκυταλοδρομία. Από την προηγούμενη ημέρα κάθε τάξη είχε κατασκευάσει χωριστά και με διαφορετικό ύφος τη σκυτάλη της και την είχε γεμίσει με «ολυμπιακό υλικό», δηλαδή σκέψεις, μηνύματα και λέξεις κλειδιά που συνδέονται με το ολυμπιακό πνεύμα. Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες έτρεξαν γύρω από το σχολείο ανταλλάσσονταν τη σκυτάλη, ανταλλάσσοντας τις ιδέες, εκπροσωπώντας την τάξη τους. Νικήτρια αναδείχθηκε τελικά η Γ' τάξη.
Μετά το σύντομο διάλλειμα για την απαραίτητη ξεκούραση(τι τρέξιμο ήταν κι αυτό)αποσύρθηκε η κάθε τάξη στην αίθουσά της κι αφού ανοίχθηκαν οι σκυτάλες, δημιουργήθηκαν τρεις διαφορετικές αφίσες με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κάθε τάξη παρουσίασε τη δουλειά της και ψηφίστηκε η πιο ελκυστική κι ολοκληρωμένη αφίσα. Στο σημείο αυτό ήταν η σειρά της Α' τάξης να ζητωκραυγάσει πανηγυρικά καθώς κέρδισε το θαυμασμό όλων με την επιλογή αρχαίων ρητών ως κεντρική ιδέα για την αφίσα της.
Φυσικά αυτή η γιορτή του πνεύματος και του αθλητισμού ολοκληρώθηκε στο προαύλιο. Αποκορύφωμά της ήταν οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί με παιχνίδια και αθλήματα που ενθουσίασαν τα παιδιά και μας άφησαν με τις πιο δυνατές συγκινήσεις.

Άντε και του χρόνου, ραντεβού πάλι στο προαύλιο!

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γυμνάσιο Βαμβακούς
Βαμβακού Φαρσάλων
Τ.Κ. 40300
Τηλ. & Fax: 2491041550